Onze kersen

De geschiedenis

Verleden en heden van ons kersendorp

Ons dorp Mierlo, gelegen in Oost-Brabant was ooit een uitgestrekt kersenland met een eigen ras. Begin 20e eeuw kwam in Mierlo de kersenteelt op gang en het ras ‘Mierlose Zwarte’ verwierf landelijk grote bekendheid en waardering. Vele boomgaarden werden aangelegd en in 1910 werd veilingvereniging ‘De Kersenboom’ opgericht. Dit alles had een zeer positieve invloed op de Mierlose economie. Zangvereniging St. Lucia organiseerde in 1948 met veel succes het eerste Kersenoogstfeest. Dit jaarlijks terugkerende festijn, compleet met verkiezing van de Kersenkoningin, werd later ondergebracht in de stichting “De Mierlose Kers’. De Mierlose Kersenoogstfeesten waren regionaal een begrip. Op het hoogtepunt trok de optocht van praalwagens tienduizenden bezoekers en waren er optredens van artiesten als Dorus en Rudy Carell. Helaas kwam er vrij abrupt een einde aan deze mooie tijd.

Bij de ruilverkaveling was er iets veranderd aan de grondwaterstand, waardoor bomen massaal stierven. Andere boomgaarden werden gekapt om plaats te maken voor nieuwbouw en ook werd het steeds moeilijker om plukkers bereid te vinden voor een paar centen de lange ladder te bestijgen. Hierdoor verdween de ene na de andere boomgaard. In 1959 werden de laatste kersen geveild en het laatste Kersenoogstfeest werd in 1971 gevierd. Hiermee verdween een stuk dorpsbeleving uit Mierlo.

Kersendorp zonder kersen

Wie heden ten dage Mierlo binnenrijdt ontkomt er niet aan: overal wordt men geattendeerd op het kersenverleden. Zo is het logo van het dorp: een spreeuw met twee kersen in zijn snavel

Wie verder het dorpsleven induikt ontdekt, dat er nog vele verenigingen bestaan met aan de kersenteelt gerelateerde namen als: carnavalsvereniging ‘De Kersepit’, opgericht na de teloorgang van de kersenteelt. Zij lieten in juli 2004, ter ere van hun 44-jarig jubileum, een kersenpannenkoek bakken van 6 meter doorsnee. Hij moest met een hijskraan worden gekeerd. Ook Carnavalsvereniging ‘De Spruwwejagers’, koor ‘De Kersenzangers’ en Blaaskapel ‘De Kersenlanders’ verwijzen naar het kersenverleden. Verder wordt jaarlijks nog de belangrijke wielerklassieker: ‘De Kersenronde’ georganiseerd.

Kersen terug in Mierlo

Wij proberen met onze boomgaard weer een stukje oude nostalgie en beleving terug te hebben gebracht in Mierlo.

Onze boomgaard is gelegen aan een doorgaande weg bij het binnenkomen van het dorp en blaast zo de associatie van Mierlo met kersen weer nieuw leven in.

Natuurlijk is in onze boomgaard ook het oude ras ‘Mierlose Zwarte’ te vinden, zij het geteeld op de nieuwe manier: geënt op een langzaam groeiende onderstam. Omdat dit ras een vrij kleine, kwetsbare kers geeft, die onovertroffen is voor de ‘kirzestreuf’ (kersenpannenkoek), maar niet de meest ideale kers is voor gewone consumptie, hebben we naast dit ras ook verschillende andere rassen geplant. Dit ook om te zorgen voor een spreiding van de oogst en een goede bestuiving van de bomen.

Wij hopen dat u als consument zult gaan beamen dat we in elk deel van het kersenseizoen weer een nieuwe topper kunnen presenteren..!!!

Soorten en rassen

Je kunt kersen in twee groepen indelen: de zoete of tafelkersen (Prunus Avium) en de zure kersen (Prunus Cerasus), ook wel krieken genoemd. De door ons geteelde rassen vallen allen onder de Prunus Avium (zoete kersen dus).

Burlat (ofwel Bigarreau Burlat):
Land van herkomst: Zuid Frankrijk.

Rijpt vroeg (2de/3de kersenweek). Grote donkerrode vruchten met tamelijk zacht vruchtvlees. Goede smaak. Springt gemakkelijk na regen. Bloeitijd vroeg tot middenvroeg.

Merchant
Land van herkomst: Engeland.

Rijpt tamelijk vroeg (3de/4de kersenweek). Grote donker gekleurde kersen. Goede smaak. Bloeitijd vroeg tot middenvroeg.

Mierlose Zwarte
Wij hebben het oude dorpsras geënt op een langzaam groeiende onderstam.

Kersenbomen worden altijd geënt en of dit nu op een hoge of lage onderstam is, dit doet niets af aan de echtheid van het ras.

Bij ons worden door de plaatselijke IVN stekken gesneden van deze bomen om weer nieuwe bomen te kweken. Deze worden door hen te koop aangeboden.

Klik hier voor meer informatie

Korvic
Land van herkomst: Tsjechië

Rijpt een week eerder dan de Kordia.
Het uiterlijk van Korvic lijkt sterk op Kordia. Vruchten zijn iets zachter dan van Kordia. Lange steel met soms plaatselijk zichtbaar rood pigment wat later zwart kan verkleuren.. De vruchten hangen door de lange stelen vrij van elkaar en zijn makkelijk te plukken,

Kordia (merknaam Attika)
Land van herkomst: Tsjechië.

Rijpt tamelijk laat (6de/7de kersenweek). Grote hartvormige diep donkerrode vruchten met een goede bewaarbaarheid en een zeer goede aromatische smaak. Bloeitijd middenlaat. Eén van de beste rassen van dit moment.

Karina
Land van herkomst: Duitsland.

Rijpt laat (7de kersenweek). Zeer productief ras met grote roodbruine vruchten met tamelijk lange vruchtsteel. Bloeitijd middenlaat. Goede bestuiver voor Regina.

Regina
Land van herkomst: Duitsland.

Rijpt zeer laat (8ste kersenweek). Grote tot zeer grote diep donkerrode vruchten met lange vruchtsteel. Goede smaak. Bloeitijd laat. Eén van de beste rassen van dit moment.

De teelt

Kersen worden tegenwoordig geënt op een langzaam groeiende onderstam, meestal de ‘Gisela 5’. Hierdoor hoeft men geen halsbrekende toeren meer uit te halen om de kersen geoogst te krijgen en is het gemakkelijker om een vogelnet of overkapping over de boomgaard te plaatsen. Aangezien kersen, anders dan bijvoorbeeld aardbeien, niet meer na-rijpen na het plukken, is het van groot belang om ze voldoende rijp te laten worden. Dit heeft als vervelende bijkomstigheid dat ze uitermate gevoelig worden voor het openbarsten bij langdurig nat blijven van de vrucht. Om dit te voorkomen wordt er in de periode van vlak voor tot vlak na de oogst een doek gespannen over de kersenbomen. Dit werkt tevens preventief tegen kersendiefstal door vogels. Ook het plaatsen van een roofvogelnest nabij de boomgaard helpt de kleine gevleugelde plunderaars op afstand te houden. Desondanks weten met name Merels altijd wel een klein kiertje te vinden om binnen te glippen en bezigen ze het toppunt van infiltratie: het bouwen van nesten in de boomgaard. Deze Merels proberen we met een personeelsorkest van potten en pannen een paar keer per week uit de boomgaard te verdrijven.

Gezondheid

Kersen bevatten veel water. Het zijn de zoetste en de meest energierijke rode vruchten (68 kcal per 100g) door hun hoge gehalte aan koolhydraten (bestaande uit glucose en fructose). Ze leveren ook een interessant vezelgehalte. Kersen hebben een goed gehalte mineralen, in het bijzonder kalium. Ze leveren ook veel spoorelementen. Kersen voeren een breed gamma van vitaminen aan, waaronder vitamine C en pro-vitamine A (caroteen), die in interessante hoeveelheden aanwezig zijn.

Voedingswaarde

Eigenschappen

Kersen zijn verfrissend en zitten vol anti-oxidanten.

Ze leveren suiker (glucose + fructose) die rechtstreeks door het organisme opgenomen en gebruikt kan worden. Kersen helpen bij het herstellen van het mineralengehalte in het organisme. Ze hebben een sterke urineafdrijvende werking, waardoor ze de werking van de nieren bevorderen. De vezels in de kersen stimuleren de darmwerking.

Recept 'Kirzenstreuf'

Aantal personen: 4

Ingredienten:

Beslag zelf maken:

  • 200 g zelfrijzende bloem
  • 1/2 liter melk
  • 30 g fijne suiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 4 eieren

Of:

  • neem een pak basisbeslag boter of olie om in te bakken
  • Mierlose Zwarten (1 kilo)
  • poedersuiker

Benodigdheden:

  • mixer
  • zeef (bij maken eigen beslag)


Bereiding zelf beslag maken:

  • Zeef de bloem in een kom en voeg de suiker toe, maak een kuiltje in het midden en voeg hier de eieren aan toe.
  • Voeg 1/3de van de melk toe en begin het deeg te kloppen met de garde of de handmixer, voeg de rest van de melk toe en een snuifje zout. Het geheel goed mixen tot een effen deeg.

Óf: maak beslag volgens de aanwijzingen van de verpakking ‘pannenkoekenmix’.

Zorg dat de pan ingevet en goed heet is voor je begint te bakken. Giet een kleine pollepel deeg in de pan. Door met je pan te draaien tijdens het opgieten van het deeg, wordt het beslag mooi gelijkmatig verdeeld. Leg de kersen bovenop het beslag zodat het beslag goed vol ligt. Verdeel met de achterkant van de pollepel nog wat beslag over de kersen heen.

Zodra het deeg bovenaan niet meer vloeibaar of vochtig is, of als de randjes krokant beginnen te worden, kun je pannenkoek draaien en nog kort de ommezijde bakken.

Tip: Gebruik voor het wentelen een grote deksel.

Serveer eventueel met poedersuiker.

Hier vindt u ons